Ciska Peters - nederlandstalige website Ciska Peters - english website

Site inspectie: Paleis Soestdijk en Restaurant 't Spiehuis in Soest
Geplaatst door Pim ter Linde op 23 Maart 2007 om 10:45
Zoals u inmiddels wellicht op dit blog hebt gemerkt zijn onze site inspecties altijd een combinatie van een interessant item, programma of excursie en een
daarbij vlak in de buurt gevestigde restauratieve mogelijkheid. Wij hebben jarenlang in Soest gewoond en “hebben” dus iets met Paleis Soestdijk.
En nu het kan moeten we het natuurlijk ook van binnen zien. Is het ook interessant voor mensen die niet in Soest gewoond hebben? Jazeker! Volg ons.
Vanuit organisatorisch standpunt (het onze dus) is hier een perfecte job geleverd.
Een woonpaleis geschikt maken voor rondleidingen is niet zo simpel. Bewegwijzering,het aanleggen van een giga parkeerplaats (met aandoenlijk oranje getufte afzetpaaltjes),een entreegebouw, de garderobe, de horecagelegenheid inrichten in de voormalige Oranjerie en een winkel in de watertoren. Dan een reserverings website opzetten, de gidsen trainen, een introductiefilm maken, de routing in het paleis en de tuin, het is allemaal dik voor elkaar. Wij -als baby-boomers- gewend aan het Koninginnedag defilé op 30 April vinden een bezoek aan het paleis een nostalgische dierbare herinnering. Maar de meeste jongeren of niet-Nederlanders zullen zich na een bezoek afvragen wat hier eigenlijk zo bijzonder aan is. De zaak is namelijk bijna volledig leeggehaald. En dat is jammer. In de voormalige representatieve ruimtes zijn nog wat aanvullende spullen neergezet uit de Rijksdepots. Het privé gedeelte is praktisch leeg en blijkt opvallend klein, evenals het terras waarvan de defilé’s werden afgenomen. En als je op dat historische terras staat blijkt de Amsterdamse Straatweg heel dichtbij. Meer dan imponerend is de prachtige tuin achter het paleis die wij helaas tijdens ons bezoek van onder een paraplu moesten bekijken. Ten paleize bleek een stringent upstairs/downstairs regime te heersen. Aan de eerste excursies namen veel ex-personeelsleden deel die nog nooit upstairs waren geweest en wel eens wilden zien waar ze 40 jaar downstairs hadden gewerkt....

Wij hadden onze rondleiding geboekt om 11.15 uur om aansluitend weer eens te kunnen gaan lunchen in ’t Spiehuis in Soest met bijna uitzicht op de paleistuin. Dit restaurant is al heel lang in handen van de familie Herfst en, hoewel inmiddels gerund door de 2e generatie, Ron als gastheer en Harrie achter de kachel, is er niets veranderd aan de gastvrijheid, de ambiance en (gelukkig) het grootste gedeelte van de kaart. Hier kun je nog een originele Boeuf Stroganoff eten en worden de prachtige tongen nageserveerd. Het was top. Alleen het gewenste aperitief. Een Manzanilla sherry. Ook (zelfs) hier niet. We gaan er over ophouden.
De komende maanden opereren we vanuit kantoor Marbella en daar is niet de vraag of er een Manzanilla is, maar welke. Kijk dat zijn nog eens zorgen. La Gitana graag.
Upstairs: links de werkkamer van Prinses Juliana, rechts die van Prins Bernhard. Downstairs: de keuken en andere werkruimtes.
De prachtige paleistuin. Helaas in de regen.

Terug naar vorige pagina

Reacties (1)

Van tomjan
Geplaatst op vrijdag 23 Maart 2007 om 16:17
helemaal mee eens en het spiehuis is ons ook niet vreemd dat is smullen geblazen.Heel veel plezier in Marbella

Blijf op de hoogte met RSS!
Klik op onderstaande button om dit blog toe te voegen aan uw RSS reader

Wilt u een reactie plaatsen?
Maak dan gebruik van onderstaand formulier.

Naam (verplicht)
E-mail (verplicht, wordt niet getoond)
Reactie