Ciska Peters - nederlandstalige website Ciska Peters - english website

Cook & Chemist en Nathalie Makoma zorgden voor stoom!
Geplaatst door Ciska Peters op 8 December 2009 om 15:25
De najaarsbijeenkomst van Bouwend Nederland had deze keer Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee als uitvalsbasis. Een mooie locatie met een goed team waar het prettig mee samenwerken is en het ook voor de leden van de Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer aangenaam verblijven is. Terwijl tijdens de ochtendsessie in de Abdijzaal door de leden de najaarsvergadering werd gehouden, was zoals gebruikelijk ook voor de partners een programma samengesteld. Dat is altijd een van de leukste onderdelen voor ons om te organiseren. We hebben er op dit blog al regelmatig over verhaald.

Deze keer werd het een workshop door Cook & Chemist over het sterk opkomende fenomeen moleculair koken. Het begon allemaal bij Ferran Adrià in zijn Spaanse restaurant El Bulli***, daarna in Engeland Heston Blumenthal in The Fat Duck*** en in ’t Brouwerskolkje** in Overveen is Moshik Roth de moleculairste kok van Nederland.

Bij Cook & Chemist is Eke Mariën de Cook en Chemist is de wetenschapper Jan Groenewold. Ze hebben er 2 prachtige boeken over geschreven die op het ogenblik in een interessante aanbieding van de Telegraaf zitten. Om de 65 partners niets te laten ontgaan verzorgde JP Audio een videoprojectie. En proeven natuurlijk, al kwam bij sommigen letterlijk de stoom uit de neus. Hoezo? Bolletjes mousse b.v. van zoethout werden ‘gefrituurd’ in stikstof. Binnen 1 minuut vormt zich door de intense koude een dun ijslaagje om de mousse en zodra je dat in je mond stopt ‘ploft’ dit bolletje uit elkaar en proef je een ongelofelijk intense zoethoutsmaak. Het is heel bijzonder.

De middagsessie was weer gezamenlijk met een bezoek aan de Indiaas-Brits-Nederlandse multinational Corus, de voormalige Hoogovens in IJmuiden. Ook daar was het stomen geblazen in de warmbandwalserij en was het maar goed dat er de nodige beschermingsmiddelen waren uitgereikt. Die waren bij het diner-dansant niet meer nodig waar chefkok Paul Aardenburg een mooi visitekaartje afgaf, en zeker niet onder de prettige optredens van het orkest New Balance & Wings en Frank Wilson. Alhoewel, het stomende optreden van Nathalie Makoma spatte van de bühne!
Vijf minuten voor aanvang
Cook & Chemist: Jan Groenewold (l) en Eke Marien. Foto: Arjan Smalen

Terug naar vorige pagina

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties aanwezig.

Blijf op de hoogte met RSS!
Klik op onderstaande button om dit blog toe te voegen aan uw RSS reader

Wilt u een reactie plaatsen?
Maak dan gebruik van onderstaand formulier.

Naam (verplicht)
E-mail (verplicht, wordt niet getoond)
Reactie